Chips házilag!
„Az első lépés természetesen a burgonya beszerzése. - Nem mindegy, hogy miből és mikor szeretnénk chipset készíteni, a burgonya ugyanis nem mindig alkalmas erre. Májustól decemberig érdemes megpróbálkozni vele, mert télen a krumpliban lévő keményítő fokozatosan cukorrá alakul és sütéskor karamellizálódik, így a chipsünk előbb megfeketedik, mint hogy megsülne."
Fontos szempont a burgonya fajtája is, az ideális a sárga Desirée burgonya, illetve a vörösesbarna Lady Red - próbálj ilyet beszerezni, de ha a sarki zöldséges csúnyán néz rád, készítsd el a nála kaphatóból. Nagyjából 4 kg burgonya ad ki 1 kilónyit, vagyis 1 kiló krumpliból nagyjából 25 dkg nassolnivalód lesz.
Ezenkívül már csak körülbelül 1 liter olaj és némi só kell, illetve friss fűszernövények (rozmaring, zsálya, kakukkfű, esetleg csilipaprika), ha ízesíteni szeretnéd.
Kezdj neki!
Hozzávalók 25 dkg chipshez: 1 kg burgonya
|
Az első művelet a burgonya meghámozása, a kész darabokat tedd hideg vízbe. Amikor kész, egy másik műanyag edényt is tölts meg vízzel, és mandolinnal vagy uborkagyaluval szeletelj körülbelül 2 mm vastag szeleteket. „Egyenesen a vízbe gyaluljuk a krumplikat, mert később többször át kell mosni" - tanácsolja Róbert. Késsel azért nem érdemes próbálkozni, mert még a profi szakácsok sem tudnak ennyire egyenletesen vágni, és ha nem egyformák a szeletek, akkor az egyik előbb sül át, mint a másik.
Amikor a teljes mennyisé%3